Συλλογική κουζίνα El Chef

Το Στέκι Μεταναστών είναι ένα κοινωνικό κέντρο που εδώ και χρόνια επιχειρεί να συνδυάσει ποικίλες λογικές για την κοινωνική χειραφέτηση με παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή, που γειώνουν τη θεωρία στην πράξη. Με αυτό το σκεπτικό έχουν οργανωθεί ως τώρα και συνεχίζουν να λειτουργούν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες/τριες, δωρεάν νομική και κοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες, δωρεάν μαθήματα πληροφορικής βασισμένα στη χρήση ελεύθερου λογισμικού, ενώ τα βράδια των καθημερινών και τα Σαββατοκύριακα το καφενείο του Στεκιού αξιοποιείται ως χώρος συνάντησης και επικοινωνίας μεταναστών/τριών αλλά και ανθρώπων που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κινημάτων, όπως το αντιρατσιστικό, το οικολογικό, το λεσβιακό/ γκέι/ αμφί/ τρανς/ κουήρ, το φεμινιστικό και το αντικαπιταλιστικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί και η προσπάθεια για τη συλλογική κουζίνα “ElChef” στο Στέκι κάθε Σάββατο. 4η χρονιά φέτος συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να παρεμβαίνουμε πολιτικά στη καθημερινότητα μας μέσα από τη κουζίνα του στεκιού μεταναστών elche-f!. Δεν αποτελεί “φιλανθρωπική δράση”, ούτε έχει σκοπό να αναπαράγει το γνωστό μοντέλο των ακτιβιστών/τριών που “ξέρουν καλύτερα”, οπότε και “φροντίζουν καλύτερα” για τους/τις “κοινωνικά αποκλεισμένους/ες”. Η ομάδα κουζίνας είναι ανοιχτή και συναντιέται κάθε βδομάδα, για να συζητήσει για πολιτική και μαγειρική, ενώ η προετοιμασία του φαγητού ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου, με κάθε βοήθεια να είναι ευπρόσδεκτη. Παράλληλα θέλουμε όλοι και όλες που συμμετέχουν να απολαμβάνουν το μαγείρεμα ή έστω το φαγητό, να μπορούν να βρουν μια θέση σε αυτή, να συνδιαμορφώνουν τη καθημερινότητα τους και να τη κάνουν καλύτερη!

Πολύ περισσότερο σήμερα μπροστά στα φαινόμενα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της καταστολής τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ένα τέτοιο αισιοδοξούμε να’ μαστε και εμείς. Με όπλα μας την αντίστασηκαι την αυτοοργάνωση, στέλνουμε και εμείς το μήνυμα: ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών ELCHEf (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια)